Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Січень » 14 » Щедрий вечір добрим людям!
18:17
Щедрий вечір добрим людям!

Щедрий вечір, добрий вечір!
        Добрим людям на здоров’я!

Споконвіку, напередодні старого Нового року, за давньою народною традицією  справляють Щедрий Вечір – веселе українське свято з обрядами, забавами, скоромною їжею (піст вже минув): багатою кутею, ковбасами, пирогами, варениками, млинцями, смаженими на салі, тощо. На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні, від Таврії до Гуцульщини, традиційно ходять гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрують й водять «Маланку» – які ходять від хати до хати з новорічними піснями та поздоровленнями, щедрують господарю.

Щедрик, щедрик, щедрівочко,
Йди з хати до хати
Добрих друзів добрим словом —
Серцем привітати.
Пироги, вилазьте з печі,
Наливайтесь, вина.
Добрий вечір, щедрий вечір,
Мати Україно!

 

Учні Токарівської школи також не залишилися байдужими до традицій свого народу. Вчителі, дівчата та хлопці,  перевдягнені  в обрядових героїв: Маланку(Ревко Вадим ), Василя(Бородіна Марина), діда(Магдич Валентина), бабу(Берновега Володимир), кота(Христонько Катерина), козу(Тацоха Олександра), звіздаря (Берновега Євген), циганок(Верцинська Дар’я та Кузєєва Віра) та господиню(Глєбова Анастасія)  вітали працівників сільської ради, приватних підприємців,   настоятеля храму Святої Княгині Ольги отця Ігоря Новосільського, жителів села щедрівками,  а також познайомили з обрядом водіння Маланки школярів Токарівської ЗОШ.  Щедрувальники розіграли справжне дійство з піснями, танцями та побажаннями щастя, здоров’я на цілий рік. На завершення ряджені заспівали  пісню «Хай у вас і у нас все буде гаразд».

Учасники фольклорного дійства  19 січня 2018 року на обласному фестивалі-конкурсі фольклорного мистецтва «Україна колядує» серед учнів закладів середньої, позашкільної та професійної освіти Херсонської області, який відбувся на базі Херсонського державного будинку художньої творчості,  посіли ІІ призове місце.

Тож хай здійсняться всі побажання щедрувальників, а господарям дякуємо за теплий та щедрий прийом, не зважаючи на холодну погоду.

 

Переглядів: 316 | Додав: RMV | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: